dinsdag 16 september 2008

Truckersdag Urk - 6 september 2008

Enige tijd geleden werden er vrijwilligers gezocht voor de 'Truckersdag Urk', ( www.truckersdagurk.nl ) een dag georganiseerd voor de lichamelijk, en verstandelijk gehandicapten van stichtingen uit Emmeloord en Urk. Een dag dat deze mensen eens een dagje in de vrachtauto mogen meerijden. In een grote kolonne van alleen maar trucks wordt er dan een traject gereden. De ervaring leert; een onvergetelijke dag voor deze mensen.

Nou werd er jaren geleden ook verschillende jaren zo'n dag georganiseerd, met alleen maar 'Van Wieren' auto's. Dit is toen helaas door verschillende redenen op een gegeven moment opgehouden. Ik had zelf altijd zoiets, als ik zoiets nog eens kan doen, dan doe ik zeker mee. Toen er dus door de stichting 'Truckersdag Urk' vrijwilligers werden gezocht, heb ik me ook gelijk opgegeven.

Nou hebben we in ons beroep al niet zo heel veel vrije tijd, maar hier geef je met plezier een hele vrije dag voor op. Want wat is dit allemachtig dankbaar werk! Wordt je normaal gesproken als vrachtwagenchauffeur overal met de nek aangekeken, zijn wij de 'grootste aso's van de weg', en zouden de meesten het liefste een wereld zien zonder al die 'stinkende, vervuilende, gevaarlijke, vervelende trucks'. Nu staan al die mensen te zwaaien en te juichen naar al die trucks! En zien ze dat er ook gewoon 'mensen' achter het stuur van die kolossen zitten. Mensen die ook een hart hebben voor de medemens. En heus niet alleen maar bezig zijn, met het dwars zitten van anderen, en het veroorzaken van rotzooi en problemen.

En de gehandicapten? Die vinden het allemaal prachtig! Zo mooi, dat je met zoiets 'kleins' een ander zoveel plezier kunt doen! Er zijn mensen die kijken hier al maanden naar uit, sommigen slapen al weken niet. 1 stel ouders vertelden zelfs dat ze hun zoon die ochtend pas hadden kunnen vertellen dat hij met de vrachtauto mee mocht, anders was de jongen niet te houden geweest! Geweldig. Een deel van de gehandicapten is natuurlijk ook niet in staat om te praten, of echt te zeggen hoe ze het vinden, maar de gezichten zeggen genoeg, ze genieten echt!

Het is 's morgens verzamelen bij de visafslag op Urk. Maar liefst 138 trucks doen mee! Van de fa. Van Wieren zijn we met 11 trucks van de partij. Als iedereen er is, en zijn startnummer heeft gaan we in kolonne naar de haven. Hier doen de chauffeurs een bakkie in het achterhuis. Intussen komen de pasagiers aan. Ze hebben allemaal een button gekregen met een nummer. Ze mogen dan zelf de truck opzoeken dat bij hun nummer past. Als wij dus weer terug bij de auto komen, staan de pasagiers al te wachten. Dan is het even kennis maken, instappen, en dan gaan we rijden.

De tocht gaat vanuit Urk, via Tollebeek, Emmeloord, Marknesse, Vollenhove, Zwartsluis, Hasselt naar Genemuiden. Hier doen we een bakkie en een broodje, en gaan dan 's middags via Kamperzeedijk, Grafhorst, IJsselmuiden, Ens, Nagele, Tollebeek weer naar Urk, waar we het hele dorp ook nog even doorslingeren. Overal staan mensen te zwaaien en te juichen. En zeker de aankomst op Urk is geweldig, hier is iedereen, maar dan ook echt iedereen uitelopen. De straten hier staan bom en bomvol. Tegen 5-en zijn we weer terug bij de visafslag. We eten gezamelijk nog een visje, en dan is de dag weer om. Een dag waarover de passagiers het hoogstwaarschijnlijk nog maanden over zullen hebben!

Oh ja, en wij chauffeurs vonden het natuurlijk ook prachtig hoor! ;-) Hier wat foto's van de dag:






oh nee... Die laatste foto hoort er niet bij... Dat is collega Hanzz...!! ;-)

Kijk ook hier voor een impressie van de dag;

Geen opmerkingen: